فن، یکی از اجزای حیاتی کولر گازی است که در دو بخش کندانسور و یونیت داخلی حضور دارد و وظیفه خنک کردن کمپرسور و گردش هوای خنک در محیط را بر عهده دارد؛ اما گاهی اوقات، این قطعه کلیدی به دلایل مختلفی مانند: خرابی خازن یا سوختن موتور، از کار میافتد و خنکای مطبوع را از شما سلب میکند.
در چنین شرایطی، باید در سریعترین زمان ممکن برای یافتن علل کار نکردن فن کولرگازی و رفع آن اقدام کنید؛ چرا که نقص در فن کولر گازی میتواند آسیبهای جدیتری به دستگاه شما وارد کند. در این مقاله، به بررسی علت نچرخیدن فن کولر گازی میپردازیم تا شما بتوانید در صورت بروز این چالش، به موقع دست به کار شوید و مشکل را رفع کنید.
چرا فن کولر گازی کار نمیکند؟
خرید کولر گازی ۱۲۰۰۰ یونیوا میتواند راه حلی عالی برای خنک کردن محیط شما در فصل گرما باشد؛ با این حال، این کولرها مانند هر دستگاه دیگری، ممکن است با مشکلاتی از جمله کار نکردن فن مواجه شوند. فن اسپیلت که با ۳ یا ۴ پره در پنل خارجی دستگاه و روبروی کمپرسور قرار گرفته، توسط یک موتور به گردش در میآید.
وظیفه اصلی این قطعه، انتقال هوای گرم به بیرون و خنک کردن کمپرسور و کندانسور است. از کار افتادن این پرهها میتواند، به طور جدی فرایند خنککنندگی هوا را مختل کند و حتی به سایر قطعات اسپیلت آسیب برساند. مهمترین علل کار نکردن فن کولرگازی عبارتاند از:
خرابی موتور فن گردشی
موتور فن گردشی که به آن موتور فن دوال شفت نیز گفته میشود، دارای دو پروانه در دو سمت خود است. وظیفه یکی از این پروانهها، خنک کردن و کاهش حرارت کویلهای چگالنده و وظیفه پروانه دیگر، به گردش درآوردن هوا بر روی کویلهای تبخیر کننده است.
این موتور برای انجام وظایف خود، به بیرینگهای خاصی مجهز شده است. با گذشت زمان، این بیرینگها ممکن است؛ شل، خمیده یا حتی ساییده شوند. برای بررسی سلامت بیرینگها کافی است که شفت موتور را بچرخانید. اگر شفتها لق یا در چرخش آزادانه مشکل داشته باشند، به احتمال زیاد نیاز به تعویض موتور فن دوال شفت است.
سوختن خازن
خازنهای کمپرسور که با استفاده از یک پایه الکتریکی به آن متصل شدهاند، نقش مهمی در عملکرد صحیح فن کولر گازی دارند. سوختن این خازنها میتواند، باعث اختلال در عملکرد فن شده و یکی از علل کار نکردن فن کولرگازی محسوب میگردد.
بنابراین، برای اطمینان از سلامت این قطعات و عملکرد درست فن، لازم است به طور مرتب با استفاده از مولتیمتر، جریان الکتریکی عبوری از آنها را بررسی کنید. در صورت مشاهده هرگونه ایراد و یا عدم وجود جریان، برای تعویض خازنها باید با نمایندگی مجاز کولر گازی خود تماس بگیرید و از خدمات متخصصان این حوزه استفاده نمایید.
خرابی برد رله
برد رله به عنوان یکی از اجزای اصلی کولر گازی، وظیفه فرماندهی به سایر بخشها و تامین ولتاژ مناسب آنها را بر عهده دارد. عملکرد صحیح این برد، برای روشن شدن و کارکرد درست فن اسپیلت ضروری است. خرابی برد رله میتواند، منجر به دو مشکل عمده در عملکرد فن اسپیلت شود:
عدم ارسال فرمان روشن شدن؛ در این حالت، برد رله به دلیل نقص فنی، دستور روشن شدن را به فن اسپیلت ارسال نمیکند و در نتیجه فن از کار میافتد.
تامین ولتاژ نامناسب؛ اگر برد رله نتواند ولتاژ مورد نیاز فن را به درستی تامین کند، فن با سرعت کم و یا به طور متناوب کار خواهد کرد و در نهایت از خنک شدن کامل محیط جلوگیری میشود.
بنابراین، در صورت مشاهده هرگونه مشکل در عملکرد فن اسپیلت، بررسی و عیبیابی برد رله به عنوان یکی از علل کار نکردن فن کولرگازی، باید در اولویت قرار گیرد.
خرابی ترموستات
ترموستات کولر گازی، نقش کلیدی در حفظ دمای مطلوب محیط و رسیدن به آسایش ساکنین ایفا میکند. این قطعه با اندازهگیری دمای محیط، اطلاعات لازم را به سیستم اسپیلت ارسال میکند؛ تا کمپرسور با توجه به آن، فعال یا غیرفعال شود.
در واقع، ترموستات به نوعی فعالیت و یا عدم فعالیت کمپرسور را کنترل میکند. از آنجایی که عملکرد فن اسپیلت نیز، به طور مستقیم به کمپرسور وابسته است، هرگونه نقص و یا خرابی در ترموستات میتواند منجر به اختلال در عملکرد فن و عدم تهویه مطبوع محیط شود.